piątek, 01 lipca 2022 r.  Imieniny: Bogusza, Haliny, Mariana
Wiadomości z tagiem Preview  RSS
Nie macie nadal Androida 12? Tania Nokia dostaje testowego Androida 13

Dodano: 15.05.2022 4:48 | 47 odsłon | 0 komentarzy


Nokia X20 dostaje Androida 13

Wasz telefon dalej nie dostał Androida 12? To pomyślcie, że całkiem tania Nokia X20 dostaje Androida 13 w wersji Developer Preview już teraz. 

Nokia X20 ledwie osiem miesięcy temu dostawała betę Androida 12. Już teraz jednak smarfton dostaje Androida 13 w wersji Developer Preview. Jednocześnie całkiem sporo telefonów nie dostało nadal Androida 12 i ciągle czeka w kolejce. Nokia jednak z dobrego wsparcia dla telefonów od początku uczyniła swój znak rozpoznawczy.

Nokia X20 czyli podejrzany testowy Android 13 dla taniego modelu

Nokia X20 nie jest pierwszym modelem tego typu. Już w dniu prezentacji drugiej bety Androida dowiedzieliśmy się o elitarnej grupie smartfonów, które od razu dostaną betę Androida 13. Najczęściej było tak, że każda marka wyselekcjonowała po jednym swoim flagowcu. Asus wybrał ZenFone'a 8, Oppo Find X5 Pro, a Vivo - model Vivo X80 Pro. 

Nokia nie ma co prawda flagowców, ale Nokia X20 w żadnym wypadku nie jest jej najlepiej wyposażonym telefonem. Posiadacze tego smartfonu jednak mogą zainstalować na swoim telefonie testowego Androida 13. Tutaj ważna uwaga: HMD Global nie używa nazwy beta, a nazwy Developer Preview. Bardzo możliwe zatem, że oprogramowanie nie jest jeszcze aż tak dopracowane. A może nie trzeba niczego się w tej nazwie doszukiwać. 

Przypomnijmy: model pojawił się w kwietniu 2021 i jego sercem był układ Qualcomm Snapdragon 480. Nokia X20 ma wyświetlacz 6,67 cala i akumulator o pojemności 4470 mAh. W kwestii pamięci smartfon oferuje 6/8 GB RAM i 128 GB pamięci wbudowanej. Aparat główny ma cztery sensory: 64 Mpix, 5 Mpix, 2 Mpix i 2 Mpix.

 
 

Źródło: https:

Android 13 DP2 – co nowego w systemie Google?

Dodano: 18.03.2022 9:13 | 8 odsłon | 0 komentarzy


Google Android 13 DP2 co nowego

Firma Google opublikowała drugą wersję Developer Preview systemu Android 13. Wśród nowości znalazły się między innymi prośby o pozwolenie na powiadomienia oraz wsparcie dla Bluetooth LE Audio.

Google realizuje swój plan wydawniczy dotyczący systemu Android 13 i wypuszcza drugą wersję Developer Preview tego oprogramowania. W przyszłych miesiącach pojawią się wersje beta, natomiast w okolicach sierpnia Android 13 powinien się pojawić w finalnej wersji. Ale zanim to nastąpi zerknijmy, co nowego przynosi system w aktualnej odsłonie.

 
 

Android 13 harmonogram

Powiadomienia z aplikacji

Ansroid 13 Developer Preview 2 wprowadza nowe uprawnienie do wysyłania powiadomień z aplikacji. Oznacza to, że będą one musiały otrzymać zgodę użytkownika, by go móc następnie "spamować" informacjami.

Android 13 zgoda na powiadomienia

Aplikacje będą również w stanie chronić prywatność użytkowników, obniżając wcześniej przyznane i już niepotrzebne uprawnienia. Dobrowolne wdrożenie tego rozwiązania zależy od deweloperów.

Nowości dla tekstu

Nowa wersja Androida to również poprawki obsługi tekstów w różnych językach. Poprawiono na przykład zawijanie tekstu japońskiego oraz dokonano zmian w wysokości linii dla znaków innych niż łacińskie.

Android 13 tekst

Osoby posługujące się takimi językami jak japoński i chiński używają fonetycznych metod wprowadzania liter, które często spowalniają wyszukiwanie i działanie takich funkcji, jak automatyczne uzupełnianie. W systemie Android 13 aplikacje mogą wywoływać nowy interfejs API konwersji tekstu, dzięki czemu użytkownicy mogą szybciej i łatwiej znaleźć to, czego szukają.

Android 13 dodaje obsługę renderowania dla czcionek COLR w wersji 1 (COLRv1) i aktualizuje emoji systemowe do formatu COLRv1. COLRv1 to nowy i bardzo kompaktowy format czcionki, który renderuje się szybko i wyraźnie w dowolnym rozmiarze.

Android 13 emoji

Funkcje dźwiękowe

Android 13 zapewnia w końcu obsługę standardu Bluetooth LE Audio. Umożliwi to użytkownikom udostępnianie i nadawanie swoich dźwięków znajomym i rodzinie lub subskrybowanie publicznych transmisji, bez martwienia się o zużycie energii. Łatwiej też będzie się przełączać między różnymi zastosowaniami, które nie były możliwe w przypadku klasycznego Bluetooth.

Nowy system Google dodaje obsługę MIDI 2.0, w tym możliwość podłączenia sprzętu MIDI 2.0 przez USB. Ten zaktualizowany standard oferuje takie funkcje, jak zwiększona rozdzielczość kontrolerów, lepsza obsługa intonacji innej niż zachodnia i bardziej ekspresyjna wydajność przy użyciu kontrolerów per-note.

Android 13 DP2 – jak uzyskać?

Osoby korzystające z Androida 13 Developer Preview 1 otrzymają automatycznie aktualizację do nowej wersji przez OTA.  automatycznie otrzymasz bezprzewodową (OTA) aktualizację Developer Preview 2. Nowy system jest również dostępny do pobrania dla kwalifikujących się urządzeń (Pixel 4/4 XL, Pixel 4a/4a 5G, Pixel 5, Pixel 6 i Pixel 6 Pro) .

 
 

Źródło: https:

Android 13 pozwoli uruchomić Windows 11 w swoim wirtualnym kontenerze

Dodano: 16.02.2022 18:26 | 6 odsłon | 0 komentarzy


Danny Lin, developer aplikacji skupiony na rozwoju platformy Android podzielił się na swoim Twitterze informacją o nowej funkcji jaka pojawi się w systemie Android 13. Korzystając z możliwości dostępu do Androida 13 w wersji Developer Preview 1 update, zainstalował on ten system na swoim smartfonie Google Pixel 6, i i uruchomił Windows 11 (w wersji...

Źródło: twojepc.pl

Android 13 nadchodzi. Google Pixel 6 uciągnął Windows 11 razem z grą

Dodano: 14.02.2022 20:48 | 23 odsłon | 0 komentarzy


Android 13 będzie bezpieczniejszy

Android 13 jest już w przygotowaniu, a wraz z nim interesująca niespodzianka – udało się uruchomić Windowsa 11 na telefonie Google Pixel 6.

To możliwe dzięki systemowej matrioszce. Pewnie wiesz, że Microsoft chce umożliwić uruchamianie aplikacji z Androida na Windowsie 11 i że Google wprowadził do systemu Chrome OS możliwość uruchamiania aplikacji z Linuxa i Androida. Te podsystemy wykorzystują maszyny wirtualne (nie należy mylić z emulatorami – osiągają podobne cele w zupełnie inny sposób). W Androidzie 13 Google rozszerza KVM <(em>Kernel-based Virtual Machine), w której nadzorcą jest jądro Linuxa. To samo rozwiązanie zostało wykorzystane na Chrome OS. W skrócie oznacza to, że na Androidzie można uruchomić inny system.

A DOOM pójdzie?

Właściciele telefonów Google Pixel 6 i Google Pixel 6 Pro mogą sprawdzić działanie maszyny wirtualnej, jeśli sięgną po Androida 13 Developer Preview 1. Tak, pójdzie na tym Doom :-).

 

Stały czytelnik XDA Developers ma informacje na ten temat z pierwszej ręki – uruchomił maszynę wirtualną na swoim Pixelu. Bootloader i oprogramowanie dla platformy Tensor, która jest sercem Pixeli z serii 6, ma możliwość udostępnienia uprawnień hipervisora. Jądro systemu może z tego skorzystać i uruchomić maszynę wirtualną.

Tak właśnie programiście udało się osiągnąć to, co widać poniżej. Na pierwszy ogień poszły dystrybucje Linuxa, które działały bez żadnych problemów. To wskazuje, że implementacja KVM, udostępniona przez Google, jest stabilna. Podobno wydajność jest bardzo wysoka, bliska systemowi działającego „na metalu”. To jednak mało atrakcyjne w porównaniu do Windowsa 11 i Dooma na tym samym telefonie.

Nie oznacza to oczywiście, że każdy użytkownik Pixela będzie miał możliwość zainstalowania na nim dowolnego systemu w maszynie wirtualnej w obecnym kształcie – byłoby to zdecydowanie zbyt niebezpieczne. Korzystanie z KVM wymaga uprawnień roota i trochę kombinowania. Teoretycznie jest możliwość implmentacji w taki sposób, by podniesione uprawnienia nie były potrzebne.

Po co wirtualizacja na Androidzie?

Oczywiście ogromna większość użytkowników Androida 13 wcale nie będzie potrzebowała wirtualizacji w takim kształcie jak pokazany powyżej. Po co więc Google się tym zajmuje?

Po pierwsze trzeba wiedzieć, że KVM jest w Androidzie od lat, tylko nie na każdym telefonie, często nie jest wykorzystywany zgodnie z pierwotnymi założeniami i w ogóle wprowadza więcej zamieszania niż pożytku. By to ogarnąć, trzeba wiedzieć, że w modelu wyjątków Arm v8/v9 hypervisor maszyny wirtualnej ma wyższe uprawnienia niż system operacyjny. Im wyższy Exception Level, tym wyższe uprawnienia.

ARM Exception Level

W założeniach to właśnie system powinien być uruchamiany z użyciem nadzorcy. Tymczasem w maszynie wirtualnej są uruchamiane na przykład zamknięte programy DRM. Ich miejsce jest w przestrzeni użytkownika (EL0) i nie powinny mieć tak wysokich uprawnień, jakie zyskują dzięki wirtualizacji (EL2).

Google zmierza do tego, by odebrać przywileje zamkniętym aplikacjom, które mogą robić niecne rzeczy. Dlatego oprócz jako rozszerzenie dla KVM wprowadza protected KVM. Ma to być rozwiązanie jednolite na różnych platformach, zwalczające fragmentację, a także podnoszące bezpieczeństwo. Nawet jeśli system zostanie naruszony, pKVM ma zachować bezpieczeństwo naszych danych. Jak dokładnie ma to działać, jeszcze nie wiemy.

Źródło: https:

Android 13 udostępniony programistom. Przedstawiamy zmiany i harmonogram aktualizacji oprogramowania testowego

Dodano: 11.02.2022 10:00 | 9 odsłon | 0 komentarzy


Google zdecydowało się udostępnić Android 13 Developer Preview 1 programistom. Osoby zainteresowane przetestowaniem nowości powinny wstrzymać się z instalacją przynajmniej do kwietnia, kiedy zostanie wydana oficjalna beta. Aktualny stan oprogramowania pozwala przede wszystkim na dostosowanie poszczególnych aplikacji i usług do nowych rozwiązań dostępnych w Androidzie 13. Soft można pobrać na smartfony Google Pixel 4, 4 XL, 4a, 4a 5G, 5, 5a, 6 oraz 6 Pro, natomiast z czasem do listy powinny dołączyć kolejne urządzenia. Niemniej, debiut wersji DP1 pozwala poznać kilka funkcji nadchodzącego systemu, w którym postawiono na wydajność, bezpieczeństwo oraz prywatność. Omówmy najważniejsze zmiany.

Źródło: https:

Nie korzystasz z Microsoft Defender? To może zaczniesz z nowej wersji

Dodano: 26.10.2021 18:32 | 29 odsłon | 0 komentarzy


Nie korzystasz z Microsoft Defender? To może zaczniesz z nowej wersji

Windows 11 to nowy system operacyjny Microsoftu, który wprowadza dużo nowości do naszych komputerów. Wśród nich może pojawić się zupełnie nowa, ulepszona wersja Microsoft Defender.

Windows 11 wprowadza sporo nowości do naszych komputerów. Lista jest długa i znajdują się na nich między innymi: obsługa aplikacji z Androida, nowe możliwości ustawiania widżetów, funkcja Auto HDR w grach, czy też DirectStorage zaczerpnięte z konsol Xbox Series X/S. Wymieniać można naprawdę długo, a dodatkowo wkrótce do tej listy może dołączyć nowa wersja Microsoft Defender.

Microsoft Defender Preview na Windows 11

Na profilu Aggiornamenti Lumia na Twitterze pojawił się zrzut ekranu z nową wersją aplikacji Microsoft Defender Preview. Z grafiki dowiadujemy się, że to: "prosta, personalizowana ochrona, abyś Ty i Twoja rodzina mieli spokojną głowę." Niewiele nam to mówi na temat samego programu, ale zapowiada się, że firma z Redmond przygotowała nową wersję ochrony dla Windows 11. Nie, żeby było to specjalnie zaskakujące, w końcu bezpieczeństwo to jedno z najczęściej powtarzanych słów w kontekście jedenastki. Nie bez powodu Microsoft wymaga TPM 2.0 czy też SecureBoot.

Na ten moment kompletnie nic nie wiemy na temat nowej wersji Microsoft Defender. Faktem jest, że niektórzy użytkownicy Windows 11 mają problem z poprzednią wersją, więc w ich przypadku aktualizacja byłaby mile widziana. Prawdopodobnie w pierwszej kolejności usługa zadebiutuje w wersji dla Insiderów, a dopiero po czasie pojawi się w pełnym wydaniu systemu operacyjnego. Kiedy to nastąpi? Tego nie wie nikt, oprócz samego Microsoftu.

 
 

Źródło: https:

Windows 11: Microsoft bez ostrzeżenia blokuje dostęp do wersji beta

Dodano: 03.09.2021 12:42 | 18 odsłon | 0 komentarzy


Windows 11: starsze komputery usunięte z programu testów

Microsoft wkrótce zablokuje dostęp do Windowsa 11 na urządzeniach, które nie spełniają minimalnych wymagań nowego systemu.

Premiera Windowsa 11 już za pasem. Nowa wersja systemu operacyjnego już w październiku trafi na nasze komputery, ale nie wszystkie. Nowy Windows dostępny będzie bowiem wyłącznie na urządzeniach ze sprzętową obsługą TPM 2.0, a więc wyposażonych w procesory co najmniej Intel Core 7 generacji i AMD Ryzen 2000.

Nie jest to bynajmniej informacja nowa. Podobnie nie jest tajemnicą, że wersja beta Windowsa 11 bez problemu działała także na starszych maszynach, które wspomnianych wymagań nie spełniały. Aż do teraz.

Użytkownikom korzystającym z Windows 11 Insider Preview na urządzeniach, które nie spełniają minimalnych wymagań, bez ostrzeżenia zaczął wyświetlać się komunikat, że dopóki nie wrócą do Windowsa 10, nie otrzymają więcej aktualizacji. W późniejszym komunikacie doprecyzowano, że chodzi wyłącznie o nowe buildy systemu, wprowadzające dodatkowe funkcje.

Niemniej usunięcie starszych urządzeń z programu testów nastąpiło znacznie wcześniej, niż początkowo obiecywano. Według wcześniejszych deklaracji miało to nastąpić dopiero po oficjalnej premierze Windowsa 11, która nastąpi 5 października.

 
 

Źródło: https:

Nowa wersja Windows 11 już jest, a kolejne nowości w drodze

Dodano: 06.08.2021 10:51 | 20 odsłon | 0 komentarzy


W ubieg#x142;ym tygodniu nie by#x142;o, ale w tym doczekali#x15B;my si#x119; ju#x17C; nowej kompilacji systemu Windows 11 #x2013; Insider Preview Build 22000.120. Trafi#x142;a ona r#xF3;wnocze#x15B;nie do Insider#xF3;w w kana#x142;ach Dev i Beta, wi#x119;c istnieje du#x17C;e prawdopodobie#x144;stwo, #x17C;e mo#x17C;esz zainstalowa#x107; j#x105; na swoim komputerze.

Źródło: https:

Windows 11 znów trochę bliżej

Dodano: 23.07.2021 9:46 | 19 odsłon | 0 komentarzy


Prace nad Windows 11 trwaj#x105;, a kolejnym ich owocem jest kompilacja Insider Preview Build 22000.100. Jakie nowo#x15B;ci do przetestowania Microsoft przygotowa#x142; tym razem?

Źródło: https:


Starsze wiadomości »
reklama

Copyright © 2008-2022 itblog24.com  - wszelkie prawa zastrzeżone